Från Fjärilarnas Helg 2015, en lyckad tillställning!

För 8:e året i rad har arrangemanget genomförts, med lika stort deltagande varje år, och det har blivit en natur- och kulturtradition i Stora Vika, Sorunda.

Nu i helgen som varit, 13-14 juni, anordnades alltså två dagars guidning i trakterna kring Fjärilsstigen, runt kalkbrottet i Stora Vika, Sorunda. Det fanns en tur för vuxna och en tur för barn. Under lördagen samlades uppåt 100 stora och små för att till en början lyssna på Nynäshamns Naturskyddsförenings ordförande Eva Dannstedt Branting prata om det för människans livsviktiga samspelet mellan små djur och växter. Maria Landin, kulturantikvarie i Nynäshamns kommun, berättade om det historiska Stora Vika och kalkbrottet. Göran Palmqvist, fjärilsexpert, ledde den ”vuxna” delen av promenaden och Robert Lättman-Masch från Naturskolan tog med sig de många nyfikna barnen på en egen runda. Han hade minst sagt fullt upp att svara på alla frågor som barnen ställde.

Tore Söderquist (NNF)höll i alla trådar.

Vädret var perfekt för människor, fjärilar och småkryp under lördagen. Däremot var väderprognoserna för söndagen sämre, vilket medförde att endast ett fåtal entusiaster dök upp. Denna dag, söndagen, ingick också i ”de vilda blommornas dag”. Från Naturskolan deltog på söndagen Mats Wejdmark.

 

Invigningstal av Ordförande Eva Dannstedt Branting

Invigningstal av Ordförande Eva Dannstedt Branting

Här börjar vandringern mot kalkbrottet och fjärilsstigen

Här börjar vandringern mot kalkbrottet och fjärilsstigen

Gul Fetknopp Foto: Sven-Olov Andersson

Gul Fetknopp Foto: Sven-Olov Andersson

Blå flickslända Foto: Sven-Olov Andersson

Blå flickslända Foto: Sven-Olov Andersson

Fyrfläckig trollslända Foto: Sven-Olof Andersson

Fyrfläckig trollslända Foto: Sven-Olof Andersson

Läs och se bilder från en av besökarna, se länk nedan

www.fairyofinspiration.se

 

Dela

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.