Grod-varning på Segersängsvägen

Naturskyddsföreningen i Nynäshamn vill påtala den massaker av grodor som nu i veckorna pågår på en del av våra bilvägar i kommunen. Grodorna passerar i massor tvärs över bilvägen på sin vandring från vintervistet till begärliga vattendrag. En sådan sträcka är t.ex. på Segersängsvägen vid sjön Tärnan.

Just där har Nynäshamns Naturskyddsförening nyligen placerat ut varningstrianglar för att uppmärksamma ömsinta bilister och cyklister  på situationen, för att ge dem en chans att låta bli att köra över grodor.

Grodor-Eva

Grodorna har sin plats i naturen och skall få behålla den!

Andra grod-passager finns, tex i Stora Vika, men Naturskyddsföreningen har inte kunskap om exakt var.  Vi tar tacksamt emot upplysningar från allmänheten om lämpliga ställen att sätta upp grod-varnings-skyltar.

På längre sikt bör Trafikverket fixa till grod-tunnlar under vägen vid utsatta ställen.

 

För Nynäshamns Naturskyddsförening

Eva Dannstedt Branting

Ordförande Naturskyddsföreningen i Nynäshamn

Dela

Kommentera

4 thoughts on “Grod-varning på Segersängsvägen

 1. Hej!

  Jag har bott på Mjärdvägen i Ösmo i många år. Varje vår är det tusentals grodor som försöker passera Breddalsvägen på sin väg till Muskan som blir överkörda. Jag har varit ute fllera gånger och hjälpt dem över vägen, och har många gånger funderat på att tillverka skyltar att sätta upp.

  Nu hoppas jag att ni kanske kan sätta ner de fina grodskyltarna på dels Breddalsvägen i höjd med Breddalsstugan (förskola) samt på den ganska hårt trafikerade Körundavägen i höjd med Lionbadet (Muskan).

  Det går bra att kontakta mig för ytterligare information via mail eller telefon 0761-888082.

  Hälsningar

  Pernilla Nilsson
  Mjärdvägen 22
  148 35 Ösmo

  • Hej Pernilla

   Vi tror att vårvandringen är över nu, men om du fortfarande ser grodor där vill vi gärna veta det. Om så kommer vi så fort vi kan och sätter upp skyltar, annars väntar vi till i höst.

   Hälsningar
   Leif Branting
   0722 044 057
   NNF

 2. Senaste åren har dammarna vid infarten till Stora Vika, på vänster sida om vägen om man kommer från Nynäshållet, blivit helt ”lergrumliga”. Vad har hänt? Tidigare var det väldigt MYCKET paddor här men dessa verkar nu helt borta!!!!

  • Inte lätt att svara på! Vi såg paddor i dammen i våras men i och för sig färre än det brukar vara. Frågan är ifall bävrarnas flitiga aktiviteter har betytt någonting för grumligheten. Det går även (helt obekräftade) rykten om att någon har planterat in karp i dammen, vilket kan drabba groddjur Men detta är nu tyvärr bara spekulationer från vår sida.

   Leif Branting NNF

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.