En riktigt lyckad Fjärilarnas Helg

Det blev en riktigt lyckad Fjärilarnas Helg. En fest för stora och små, unga och gamla, naturälskare och nyfikna, experter och familjer. Totalt samlades ca 160 personer för att delta i de vandringar som anordnades längst kalkbrottet. Ett flertal hade kommit från olika delar av Stor Stockholm. Aktiviter anordnades dag och natt kring vilda blommor, kryp, dagfjärilar nattfjärilar och berättelser om Stora vika förr i tiden.

Först invigdes barnens stig. Tore Söderqvist, ordförande i Nynäshamns Naturskyddsföreningen hade slagit in första skylten med färgglatt presentpapper . ”Här börjar barnens stig! En inbjudan till lek och lär ute i naturen” kunde man läsa på skylten efter att barnen rivit sönder pappret under glädjerop och applåder.

Vid sidan av den traditionella natur- och kulturguidningen som för åttonde år i rad leddes av kommunantikvarie Maria Landin och fjärilsexperten Göran Palmqvist erbjöds en vandring för barn och familjer. Mats Wejdmark från Naturskolan i Nynäshamn hade hand om lördagens barnvandring och på söndag gick stafettpinnen till krypfantasterna John, Hanna och Bruno Hallmén från boken ”Minimonster i naturen”.

Farmor Kerstin förklarar att det är barnbarnet som ringt och bett henne följa med på småkrypsjakten. Det finns många sätt att fånga insekter. Barnen får tillgång till håvar, luppar, paraplyer och små burkar. Vissa burkar har sugrör för att man ska kunna suga upp småkryp i dem. En annan metod är att använda sig av ett vitt paraply. Om man lätt slår på lågväxande trädgrenar trillar insekterna ner och fångas in i paraplyet. Ivriga visar barnen sina fångster och får höra lite om det spännande djuret som de nu får möjlighet att titta närmare på under luppen.

Och när man som barn rör sig nära marken och kan både hoppa, skutta och krypa blir det en hel del fångst. En myrdrottning och en grön sandjägare, en hoppspindel och några gräshoppor, blåvingar, citronfjärilar och nässelfjärilar, humlor och bin, gråsuggor och skinbaggar, bärfisar och trollsländor, rullvivlar och noshörnings skalbagge. Kryp som vi knappt brukar lägga märke till men som under helgen uppmärksammades de som de levande spännande varelser de är.

Makrofotografen och insektskännaren John Hallmén gav också lite tips om hur man på ett enkel sätt kan komma mycket närmare småkryp som man vill fånga på bild. Prova att till exempel fästa ett förstoringsglas på en mobilkamera med gummisnodd! Man kan också ta flera bilder och lägga skärpan på olika platser i bilden. Sedan läggs bilderna ihop till en bild som har skärpa hela vägen. Men då gäller det att hitta en kryp som står stila eller sover!

När sällskapet får se kalkbrottet är det många som inte kan tro sina ögon. ”Jag visste inte att det fanns sådana landskap i Sverige!” utbrister en pappa från Danderyds kommun med rötter i Libanon. ”Jag kommer definitivt hit flera gånger” säger en nyinflyttad mormor.

Och så roligt att kunna åka buss till evenemanget, tyckte Peter Streijffert som hade fixat goda ekologiska mackor, kakor och frukter till vandringsledarna. Då håller man den glada stämningen kvar lite länge och kan utbyta odlartips och idéer under färden.

Pascale Lacroix

Projektledare för Vingar

Information innan vandringen börjar

Information innan vandringen börjar

Tore Söderqvist, Mats Wejdmark och Göran Palmqvist

Tore Söderqvist, Mats Wejdmark (Naturskolan)och Göran Palmqvist (fjärilsexpert)

Maria Landin, Guide

Maria Landin, Guide

Krypfantasterna John, Hanna och Robert Hallmén tillsammans med Tore Söderqvist

Krypfantasterna John, Hanna och Robert Hallmén tillsammans med Tore Söderqvist

Invigning av barnstigen

Invigning av barnstigen

 

Jagar fjäril

Jagar fjäril

 

Kalkbrottet

Kalkbrottet

Lunchpaus

Lunchpaus

Ljusfångst klockan 24:00

Ljusfångst klockan 24:00

Fjäril

Kvickgräsfjäril

Blomma

BlodnävaVad har de hittat nu, en fjäril ?

Vad har de hittat nu, en fjäril ?

FOTO: Leif Branting NNF

Dela

Kommentera

One thought on “En riktigt lyckad Fjärilarnas Helg

  1. Fina foton!! Tilläggas kan att fjärilen är en kvickgräsfjäril och blomman är en blodnäva. /Tore

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.