Referat från Fjärilarnas Helg 11-12 juni 2016

Lördagen och söndagen den 11-12 juni var det dags för det populära evenemanget ”Fjärilarnas Helg” i Stora Vika. Arrangemanget är ett sammarbete mellan Nynäshamns Naturskyddsförening, Nynäshamns kommun och Nynäshamns Naturskola och lockade drygt 40 besökare varje dag.

På sedvanligt vis guidade fjärilsexperten Göran Palmqvist och kommunantikvarie Maria Landin besökarna runt Fjärilsstigen som löper runt kalkstensbrottet i Stora Vika. Maria berättade om Stora Vikas spännande historia, från stenålder till nutid. Under vandringen sågs flera fjärilsarter, bland annat flera arter av blåvingar, kvickgräsfjäril, rapsfjäril, skogsvitvinge, ängssmygare och vitgräsfjäril. Med på turen var också fjärilsforskaren Martin Olofsson från Nynäshamns Naturskyddsförening som tillsammans med Göran berättade om fjärilarnas spännande biologi och allmänt om Stora Vikas värdefulla natur.

De lite yngre besökarna (med lite äldre i sällskap) följde med Robert Lättman-Masch från Nynäshamns Naturskola för att upptäcka vilka småkryp som finns i Stora Vika. Robert och barnen promenerade till en särskilt fin plats vid den norra delen av kalkstensbrottet som Naturskyddsföreningen har röjt från buskar och sly under flera års tid. Med håvar och luppar fick barnen upptäcka småkryp som spindlar, skinnbaggar, skalbaggar, flugor och fjärilar.

På lördagskvällen lyste Göran och Martin med lampa vid kalkstensbrottet för att locka fram nattflygande fjärilar. Göran berättade för kvällsbesökarna att det finns många ovanliga fjärilsarter i Stora Vika. Även om ingen riktig raritet behagade visa sig, blev alla imponerade av den stora tallsvärmaren som landade på det vita lakanet vid lampan. Vid ettiden började en kattuggla hoa och besökarna – som fått slut på kaffe – kände att det var dags att åka hem och sova för att orka upp till söndagens fjärilsäventyr.

Nästa gång det händer något organiserat på fjärilsfronten är lördag 16:e juli kl 12 00. Då avgår en tur för att se Apollofjärilen flyga, den fjäril som är speciell för området kring Kalkstensbrottet. Vi återkommer med blänkare i NP när tillfället närmar sig.

Refererat av

Martin Olofsson och Eva Dannstedt Branting

Robert undervisa Therese Lindgren med sönerna Algot och Elliot

 

Samlingen i det fina vädret

 

Mona Naeslund – Naturskyddsföreningen Nynäshamn

 

Tore Söderqvist hittar något som kan vara av intresse

 

På egen tur i Fjärilarnas rike

 

Ormbunke

 

Martin Olofsson – Naturskyddsföreningen Nynäshamn

 

Eva Dannstedt Branting – Ordförande i Nynäshamns Naturskyddsförening och Göran Palmqvist – Fjärilsexpert

Maria Landin – Nynäshamns Kommun

 

Baggar i aktion

Foto: Leif Branting – Nynäshamns Naturskyddsförening